tésztához:
1dl tejföl
1 száraz élesztő
5dkg barnacukor
1 tojás( de el is maradhat ) a megkenéséhez kell egy sárgája
20 dkg vaj
40 dkg liszt
csipet só
6db közepes alma lereszelve ( durvára, a nagyobbik részén a reszelőnek )
Barnacukor ízlés szerint ( kb 10 dkg )
1 vanilliás cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
10 dkg vaj
1 citrom ( reszelt héja és pár csepp az almára )
10 dkg darált dió ( ez lehet több is )
1 vanilliás pudingpor és 0,5 dl víz ( vagy tej )
Elkészítése :
1. A lisztet a 20dkg vajjal elmorzsolom, hozzáadom a többi anyagot és mint a leveles tésztát hajtogatva gyúrom és 2 cipót formázok belőle, egy nagyobbat alulra és egy kisebbet a tetejére.
2. Elkészítem a tölteléket, megpucolom az almákat és lereszelem a nagyobbik , durvább reszelőn.
Egy kis citrom héjat öntök rá, -bár nem gond, ha bebarnul, mert a fahéjtól és a barna cukortól úgyis az lesz.
3. Begyújtom a sütőt és ledarálom a diót.
4. Egy közepes edénybe karamellizálom a cukrot , majd hozzáadom az almát, kevergetem és egy kis citromlét öntök hozzá.
Ezután adom hozzá a vajat és a fahéjat, egyet forr ...
5. közben a pudingport elkeverem a féldeci vízzel vagy tejjel és azt is hozzáadom, amikor elkezd sűrűsödni lehúzom a tűzről és hagyom hűlni.
6.Kivajazok egy kerámia tálat , megszórom kicsi liszttel.
7. Kinyújtom a tésztát és beleteszem a sütőtálba úgy, hogy a széleit
is érje az edénynek a tészta.
8. Erre szórom először a darált diót, majd a krémet is ráterítem.
10. Megkenem tojássárgájával és már mehet is a sütőbe.
Sütőtől függ, nekem gázsütőben 4-es fokozaton ( közepes )
20 perc alatt sült készre.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése