Rácsos almás pite
Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj 10 dkg zsír
- 1 teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 2 ek görög joghurt
- Töltelék
- 1 kg alma (tisztítva)
- 10 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 tasak vaníliás pudingpor (a főzhető)
- 5 dkg darált dió
- 2 citromból nyert citrom
- 3 evőkanál barack lekvár
- Tészta elkészítése
- Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a görög joghurttal összeállítjuk a tésztát.
- Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a töltelék elkészül és kihűl.
- A nagyobb tésztát 32 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük, az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, megkenjük lekvárral majd dióval megszórjuk és erre öntjük rá a kihűlt tölteléket.
- Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 1 cm széles tésztacsíkokat.
- Majd a felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
Töltelék elkészítése
- Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk.
- A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.
- Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről.
- Nekem kb félóra alatt sült meg. Jó étvágyat kívánok hozzá!
- Az eredeti receptet a Nosalty oldalán találtam, de kissé megváltoztattam, azért köszönet nekik!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése