Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.
Gyógyhatása:
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz.
Spárga leves
Hozzávalók:
egy csomag spárga
1 Knorr leveskocka
1 fej vörös vagy fehér hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olíva olaj
1/2 szerecsendió reszelve
kevés bazsalikom
pici őrölt bors , só
2 e.kanál liszt
2 dl tejszín ( ennek hiányában tejföl )
és aki színesebben szereti kicsi piros paprikával fűszerezheti,
Elkészítése:
Az olajon megpároljuk az apróra vágott ( vagy reszelt ) vöröshagymát , majd a fokhagymát is beletesszük, de mivel az hamar odaéghet gyakran kevergetjük.
Megszórjuk liszttel és amikor már van egy kis színe felengedjük pici vízzel és beletesszük a spárgát....lehet először kicsit párolni a hagymát a spárgával és csak utána a liszt és a víz, én így szoktam , de az előbbi az egyszerűbb.
Fűszerezés következik, amiből nem maradhat el a frissen reszelt szerecsendió ,
majd rövid forralás után adjuk hozzá a tejszínt.
majd rövid forralás után adjuk hozzá a tejszínt.
Tejföllel később is lehet dúsítani és aki a krémlevest szereti annak turmixolnia is kell, de darabosan is nagyon finom.
Desszertnek epres-vanilliás rétest tálaltam hozzá.
Jó étvágyat Kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése