Itt a lekvárfőzés ideje ismét, most a szilva kerül terítékre.
Kis adagokban főzőm, így többször játszhatom vele, több féle ízzel kombinálva, sosem unjuk meg.
Emlékszem a nagymamám még bográcsban főzte kint a kertben, jó sűrűre és egész télen volt lekvárunk.
Hozzávalók. 1kg szilva
30 vagy 40 dkg barna nádcukor
6 kisebb darab fahéj
3 teáskanál őrölt fahéj
3 csík citrom héj
2 evőkanál citromlé
1 vanília rúd vagy 1 csomag vanilliáscukor
és ha van otthon egy kis rummal is meg lehet szédíteni, mennyei lesz !
Elkészítése:
A megmosott és kimagvazott érett szilvákat 4 darabra vágom, cukrozom és ízesítem, majd miután már kezd sűrűsödni állandó kevergetés közben készrefőzöm, ami attól függ, ki milyen sűrűre szeretné, ez lehet 1 óra vagy akár több is.
Tisztára mosott , szárított üvegbe töltöm, ( pici szalicillel meghintem a tetejét és az üvegfedelét is , majd celofánt teszek rá, mielőtt lezárom ) ami egy kg esetén 1 nagyobb üveg lesz és marad egy kicsi azonnali fogyasztásra is.
Száraz dunsztba teszem 24 h-ra.
Jó étvágyat kívánok!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése