Összes oldalmegjelenítés

2011. július 15., péntek

Sárgabarack dzsem

Idén is lesz mit tenni a palacsintába , ,-)) mivel az eperdzsem már majdnem elfogyott és a meggyből is csak anyukámnál van (akinek nem győzök hálát adni a múltkori meggy kimagozásáért ) ma a sárgabarack volt soron.

Ez az a gyümölcs amiből csak a házilag készült lekvár illetve dzsem az igazi.

Mindjárt 3 félét is készítettem.

1. Diétás változat , szőlőcukorral készült és dzsem ( vagyis darabos ) vaníliával ízesítve.
2. Lekvár , kristálycukorból , fahéj hozzáadásával,
3.Barnacukorból, gyömbérrel bolondított barackdzsem, citromhéjjal .



1.Hozzávalói: 2kg kimagozott, folyóvíz alatt átmosott sárgabarack
                      80dkg szőlőcukor,
                       1 rúd vanília
                        zselésítő adalék

2.Hozzávalói: 4kg sárgabarcak
                      2kg kristálycukor ( de lehet barnacukorral vagy xukorral is )
                      4 rúd egész fahéj ( ennek hiányában jó a por is, de azt csak később kell beletenni.)
                   
3.Hozzávalói: 2kg barack
                     0,5kg barnacukor ( aki édesebben szereti tehet bele többet is ).
                     1/2 db gyömbér reszelve,
                      citromhéj darabok, ( kb 4db egy cm széles csík ).
                      2 rúd fahéj




Elkészítése: Semmi ördöngősség nincs benne, csak nem szabad magára hagyni, mert könnyen kifut, így gyakori kevergetés mellett kislángon kell főzni.

Majd az előre elkészített tisztára mosott üvegekbe kell tölteni.
Én szoktam a fedő alá tenni egy vizes folpackot és arra ill. a kupakra szoktam szalicilt szórni, majd miután lezártam a fejetetejére állítom pár percre, ezután felcímkézem, hogy tudjam melyik a diétás változat és mehet a száraz dunsztba, ami nem más, mint egy párnákkal kibélelt kosár. Egy napig hagyom itt majd mehet a kamrába.



Jó étvágyat kívánok !!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése