Összes oldalmegjelenítés

2011. március 2., szerda

créme brulée

egy újabb módszer a karamellizálásra.

lehet grillezni is

és ez a hagyományos módszer, itt katalán krémnek nevezi, ami érdekesen hangzik egy francia szájából,-)) ugyanis vitatják az eredetét.

Hozzávalók:

10 dkg cukor
1 rud vanilia
6dl habtejszin
6 tojassargaja
 a tetejere 10dkg barnacukor, de a feherrel is lehet.



 

     Elkeszites

     

    6 dl habtejszínt melegíteni kezdünk, s rögtön hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat, kikapart magvacskáival együtt. Gyöngyözésig hevítjük, de nem forraljuk fel, majd félretesszük 10-15 percre hűlni. Ez idő alatt a tejszínt teljesen átjárja a vanília illata-íze. A végén a vaníliahéjat vegyük ki belőle. 

    6 tojássárgáját fehéredésig keverünk 10 dkg cukorral, majd a kihűlőben lévő tejszínt állandó kevergetés mellett hozzáöntjük. Hagyjuk állni 1 órát, majd melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A krémet töltsük kis, 1-1,5 decis poharakba vagy porcelánedénykékbe, azokat tegyük mély tepsibe, és öntsünk közéjük annyi forró vizet, hogy a formák kétharmadáig érjen. Óvatosan egyensúlyozzuk be az egészet a sütőbe, és hagyjuk ott 40 percig. Ennyi idő alatt a folyékony krém rezgőssé változik. Hűtsük ki, az se baj, ha csak másnap fogyasztjuk, mert a vaníliaíz intenzívebbé válik egy, a hűtőben töltött éjszaka alatt. Ebben az esetben fóliával takarjuk le a kis edényeket, hogy semmiféle illatot ne szívjon magába, mert a hagymás brülé nem az igazi. :)

    Tálalás előtt hintsük meg a krém tetejét cukorral, lehetőleg barnával, aztán tegyük 3-4 percre a forró grill alá, vagy  egy kis, a barkácsboltokban kapható palackos gázlángszóróval karamellizáljuk a tetejére a cukrot vagy a videók közül kiválasztjuk ami szimpatikus nekünk.
    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése