Összes oldalmegjelenítés

2011. március 7., hétfő

Eszterházy torta

Hozzávalók:

 

 a tésztához:

10 db tojásfehérje

25 dkg culor

25 dkg darált dió

 5 dkg finom liszt

őrölt fahéj ( egy teáskanálnyi)


Krémhez: 

egy csomag vaníliás vagy tejszínízű pudingpor

3db tojás

3,5 dl tej

15dkg cukor

25 dkg margarin

 

Máz: 

7 evőkanál porcukor 

1 evőkanál víz

1db tojásfehérje

5 dkg étcsoki

+ a tepsi kikenéséhez margarin és a díszítéshez az oldalára, durvára vágott dió, vagy mandula vagy mogyoró.


Jó étvágyat kívánok hozzá!





 



 

 

 Elkészítés:


A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk, és a masszából öt, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 18 percig sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor még a tészta forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad, de lehet 2 lapban is sütni nagyobb méretű tepsin és utána felezni, így 4 lapos lesz és kocka vagy körbe lehet vágni, ha kerekre szeretnénk.
A krémhez:
a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük. Ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. 
A megsült tésztakorongokat vagy lapokat,  krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson majd él órára a hűtőszekrénybe állítjuk. 
A torta tetejére
a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval kihúzzuk (vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk). A torta oldalához, a margarint és a lisztet összekeverve, durvára vágott pirított mandulát tapasztunk. Végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése