Összes oldalmegjelenítés

2021. március 21., vasárnap

Torta della nonna

... vagyis a nagyi sütije. 
Ez egy toszkán specialitás. 
Vajas, porhanyós alapon, narancsos főzött krémmel töltve. 

Hozzávalók 
Tésztához:
20 dkg finom liszt, 
1tojàs sárgája, 
5 dkg cukor, 
csipet só, 
10 dkg hideg vaj, 
4 evőkanal hideg víz, 
A tészta lekenéséhez egy kicsi tojás-
fehérje. 

Töltelék
5 tojás sárgája, 
Fél liter tej, 
egy fél narancs héja, 
20 dkg cukor, 
2 EK liszt, 
25 dkg ricotta, ( v túró) 
fenyőmag. 

Elkészítése

Robot géppel a legegyszerűbb, de én anélkül készítettem. 
A fenti hozzávalókbol egy cipót formalunk, becsomagoljuk folpackba és kb fél óràra hűtőszekrénybe tesszük. 

Krém
A narancsot jó alaposan megmossuk, krumplihamozoval vékony csíkokat szelünk le belőle, amit a fél liter tejhez adunk. 
Lassú tűzön felforraljuk vele a tejet. 
Félretesszük kicsit langyosra hűlni, majd atszűrjük, 
( nem elég csak kivenni a narancsok héját, át is kell szűrni, majd meglátod, miért 😉). 
Most jön a tojás sárgája, cukor, és a liszt kikeverése, amihez apránként adagoljuk a már langyos tejet. 
Ezután az egészet visszatöltjük a lábasba és  mérsékelt tűzön, puding sűrűségű krémet főzünk, kb 5-7 perc alatt.
(Közben, bekapcsoljuk a sütőt 200'C fokra, előmelegitjuk) . 
Áttöltjük egy fém tálba és kihűtjük, de közben néha keverjük meg. 
A már kihűlt krémbe forgatjuk bele a ricottàt, vagy túrót. 

A tésztát kivesszük a hűtőből és a folpackból 😉 és egy köralakot nyújtunk belőle, amit egy kb 26 cm- es torta formába simítunk bele. 
Erre teszünk egy sütőpapírt, amit rizsszemekkel nyomatunk le. 
Mehet is a sütőbe 10 percre, miután óvatosan levesszuk a papírt, vigyàzzva, hogy a rizsszemek ne essenek a sütire. 
Kb 3 percet még sutjuk papír nélkül, majd még melegen megkenjük, villával felvert tojásfehérjével és kihűtjük. 

Amikor kihűlt, mehet rá a krém, amit megszórunk fenyőmaggal és 30 perc alatt, sima alul/felül sütésben 175'C fokon készre sütünk. 
Jó étvágyat kívánok! 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése