Összes oldalmegjelenítés

2015. december 22., kedd

Diós-gyümölcsös kosárka

Itt Angliában nagyon szeretik és karácsonykor különösen népszerű, mince pie néven ismert, de nekem túl édes, ezt szelídítettem egy kicsit a kedvemre.


Hozzávalók: 

A tésztához:
16 dkg liszt
6 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojás sárgája pici só

Továbbá:
pár kanálnyi narancslekvár

vörösáfonya ( szárított) helyettesíthető más gyümölccsel.
mazsola ( kihagyható, de akkor több gyümi kell bele )
kevés alkohol, rum vagy barndy


8 dkg darált dió
4 dkg cukor
1 vanilliás cukor
1 tojás felvert fehérje

Elkészítése:



Első lépésként legjobb ha már előző este beáztatom az áfonyát egy kis rumba vagy barndybe, cukrozom és állni hagyom. Ha nincs ennyi időnk, akkor mikróban meggyorsítható a folyamat. kb 2 perc is elég lehet.

Összegyúrom a tésztát a fenti ekből, majd két gombócot formázok belőle és egy nylonban beteszem a hűtőbe egy órára.

Ezután felverem a tojások fehérjét, pici sót adok hozzá, majd a cukrot és a darált diót is hozzáadom a vanilliás cukorral együtt.





Egy óra elteltével vékonyra nyújtom a tésztát, majd egy pohár segítségével kiszaggatom, ha nincs formánk egy muffin sütő is jó lesz.

Úgy helyezem a sütőbe, hogy magas széle legyen, mert erre jön először a narancs dzsem, majd az áfonyás massza és a tetejére a diós rész.


Előmelegített sütőbe sütjük, 170 fokon, kb 15 perc.

Az eredeti recept szerint a tetejére is tesznek tésztát, úgy is finom, mert puha porhanyós, de így talán kevésbé hizlaló.


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése