Összes oldalmegjelenítés

2020. április 6., hétfő

Ír házikenyér sütőporral


Hozzávalók:


45 dkg liszt

  2 TK só 

 1 TK sütőpor ( v szódabikarbóna) 

4dl kaukázusi kefír





TK= Teáskanál

Ennyi az alap és ezt lehet variálni, kinek mi van otthon.
Nekem most medvehagymám volt, de mehet bele bármi más, pl szárított paradicsom, dió, zöldfűszerek vagy magvak.

Nagy előnye ennek a kenyérnek, hogy nem kell sokáig keleszteni. 
Az állaga hasonlít a kenyérsütőgépben készültekhez, de míg ahhoz szárított élesztőt kellene használni, ami jelenleg hiánycikk itt 2020 -ban a karantén idején, addig is itt van nekünk a jó öreg sütőporunk vagy a szódabikarbónánk.

Elkészítése:

Első lépés : a sütőt előmelegítem 200'C-ra.
Az átszitált lisztet összekeverem a hozzávalókkal.
Nem kell dagasztani, csak fakanállal vagy kézzel dolgozunk.

Egy nagy gombóc cipót formázunk belőle, amelynek a közepét jó mélyen bevágjuk kereszt alakban, így könnyebben sül át a közepe, de ennek van egy másik hozadéka  is.
Én még emlékszem amikor a nagymamám először felvágta az egész kenyeret, mindíg keresztet vetett rá.

Egy tepsibe vagy jénaitálba helyezzük úgy, hogy az edényünk széléig érjen a cipónk , megelőzve ezzel a szétrepedést.

Vízzel átspricceljük az egészet és irány a sütő.
35 v 40 perc alatt készül el, majd egy rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése