Összes oldalmegjelenítés

2011. december 2., péntek

Szaloncukor készítés otthon

I.Narancsos-diós szaloncukor



Hozzávalók:

50 dkg dió
15dkg porcukor vagy nyírfaculor
4 evőkanál rum
1 citrom
1 narancs
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj

Elkészítés:

A diót serpenyőben megpirítjuk, ( zsiradék hozzáadása nélkül ) majd megdaráljuk.
A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt és összegyúrjuk.
Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, hogy laposabb szaloncukor formája legyen, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
A csokoládét felolvasztjuk , hozzáadjuk a vajat és olajat, majd megmártjuk benne a bonbonokat.
Hagyjuk megdermedni, majd fényes papírkákba csomagoljuk.
Lehet kapni ilyen belül alufóliás karácsonyi csomagolópapírt, vagy egyszerűen aranyszínű alufóliát is.

További variációk


II  .Marcipános szaloncukor
III. Fahéjas-gyömbéres
IV. Kókuszos-lime-os


Hozzávalók:

20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor vagy nyírfacukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint ( itt természetesen az alapreceptet ízesítjük, vagyis kimarad a mandulaaroma)
a kókuszos-lime-oshoz: lime leve és 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: 

Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral, tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Kanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható, kemény masszát kapjunk. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel.
A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit. Hűtés után már  csomagolható is.

Kellemes ünnepeket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése