Összes oldalmegjelenítés

2012. április 9., hétfő

Bagel

Az amerika reggeli péksüti magyarra átírt változata ;-)


Hozzávalók:

45 dkg finom liszt
 6 evőkanál étolaj ( olíva vagy napraforgó )
 2 evőkanál cukor
 fél kávéskanál só
2,5 dl tej ( az amerikai vizet használ )
2,5 dkg élesztő
1 tojás
( citromhéj is mehet bele, de elhagyható )
szódabikarbóna a vízbe
tetejére: szezámmag, chiamag és amaránt


Elkészítés:


Az olajat, cukrot, sót elkeverjük a langyos tejben, amelyből kb 4 evőkanálnyit kiveszünk a kovász elkészítéséhez,
Kovász: az élesztőt elmorzsolom és 2 kávéskanál cukorral , 4 evőkanál liszttel és pici langyos tejjel,
meleg helyen megvárom amíg feljön és a többi anyaghoz adom....
a lisztet átszitálom és mehet ez is a tálba, majd addig keverem amíg hólyagos nem lesz a levegőtől.
Meghintem kis liszttel és pihentetem kb félórát, vagyis amíg a duplájára nem nő.

Ekkor lisztezett deszkán újragyúrom , hengert formálok és 12 egyenlő darabra vágom.
A szeletekből előbb kis hengert  majd gyűrűt formálunk a két végét egymáshoz tapasztom.
Újabb 10 perc kelesztés következik, közben felteszünk egy nagyobb edénybe vízet, amelybe sót és 1 teáskanál szódabikarbónát teszünk.
A karikákat egyenként beledobjuk a lobogó forróm vízbe és kb 2 percig előfőzöm, majd egy szűrőkanál segítségével kiszedem a tepsibe, megkenem vajjal és megszórom szezámmaggal, vagy chiával vagy amaránttal.
Én most mind hármat használtam, feketeszezámot meg is piríthatjuk.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöm készre.
sütés előtt



Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése