Összes oldalmegjelenítés

2020. május 1., péntek

Búzahús / Szejtán

Szejtán


Vegetariánus husi ,-)
Fehérje tartalma szinte megegyezik a húséval, a leghitelesebb ma ismert húspótló.
Fehérjetartalmán kívül benne van minden B-vitamin,  valamint niacint, E-vitamint, ásványi anyagok közül pedig réz, vas, mangán, cink, magnézium, kalcium, foszfor és szelént is tartalmaz.

Figyelem, glutén érzékenyeknek kerülendő, magas glutén tartalma miatt.

Hozzávalók:


25dkg búzasikér
5 dkg finom liszt
1 csapott MK= mokkás kanál szódabikarbóna
2TK  só ( ha van füst só)
1TK  pirospaprika
1TK  bors
 3dl víz
ízlés szerint zabpehelyhet is adhatunk hozzá, ami javítja az állagát.
TK= Teás kanál

+1gy leveskocka későbbre  a forralt vízhez

Elkészítése:


A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet és jól összegyúrjuk egy cipóvá.
A vízzel nem kell óvatosan bánni, mert ami nem kell neki azt egyszerűen nem veszi fel, ott marad a tál alján.
Egy szivacsos labda masszát kell, hogy kapjunk.

Kb 10 percet pihentetjük, amíg felforr az edényben a vízünk , akkor beletesszük a cipóinkat és addig főzzük amíg a duplájára nem dagad, majd kiszedjük egy szűrőbe, lecsepegtetjük és miután kissé kihűlt, szeletekre vágjuk és visszatesszük újabb kb 15 percre főni.
Amikor kész leszűrjük és miután kihűlt már úgy tudunk dolgozni vele, mint a hússal.
Fagyasztható, így érdemes egyszerre többet készíteni belőle.

(Én egyben főztem ki, de így utólag egyszerűbb ha több kis gombócot gyártunk belőle és azt tesszük a forrásban lévő, vegetával vagy leveskockával ízesített vízbe.)

Ezt a receptet követve csirkehús állagú szejtánt kapunk, ha nem teszünk bele szódabikarbónát keményebb húst kapunk, ami a disznó vagy marhahúsra hasonlít.
Amennyiben a lisztet is elhagyjuk, rágósabb lesz a húsunk, kb mint a kacsa.

Jó étvágyat kívánok hozzá!















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése