Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 22., vasárnap

Rákóczi túrós torta


Hozzávalók :

A tésztához :

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1cs vaníliás cukor
1 db citrom héja
csipet só

A töltelékhez :

80 dkg túró
20 dkg porcukor
2 db tojássárgája
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
2 db zsemle

A tojáshabhoz :

4 db tojásfehérje
0,5 dl víz
25 dkg cukor

15 dkg sárgabarack lekvár
5 dkg porcukor

készül a tojáshabhoz a cukormáz

A tésztához a vajat és a lisztet összemorzsolom ,majd hozzáadom a többi belevalót és összegyúrom . Cipóvá formázom és 20 percre hűtőbe teszem . Ezután lisztezett deszkán 7-8 mm vastagra nyújtom , sütőpapíros lemezre terítem .

A tésztát villával megszurkálom , majd 180 fokos sütőben félig megsütöm . nem szabad , hogy megpiruljon . Amíg sül elkészítem a tölteléket , amihez a túrót áttörőm , összekeverem a porcukorral , tojássárgával ,( mazsolával ), reszelt citromhéjjal és a meghámozott 0,5 cm kockára vágott zsemlével . A sütőt 150 fokra visszaveszem . Először egy réteg lekvárral megkenem és a  tölteléket a félig megsült tésztán egyenletesen elosztom , majd tovább sütöm .



Ezalatt a tojáshabot csinálom meg, amihez a cukrot a vízzel sziruppá főzöm. A tojásfehérjét elkezdem  habbá verni , amikor félig kemény hozzácsorgatom vékony sugárban a még meleg cukros vizet. Nem kell megijedni!!! A tojáshab sokkal tartósabb lesz ezzel az eljárással. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltöm és a töltelék tetejére nyomom párhuzamos csíkokban.

130 fokos sütőben szárítom a habot , ügyelve arra, nehogy megpiruljon .

Kihűtöm és a tetejét megszórom porcukorral . A lekvárt vékony idomcsövű ( 3-as ) teszem és a tojáshabbal merőlegesen teszem a sütire egymástól egyenlő távolságra  vagy a tojáshabot rácsozva teszem a töltelékre és a rácsok közepébe pötyögtetem a lekvárt . Ennél a módszernél elég fele mennyiségű tojáshab is .

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése