Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 3., szombat

Szilvalekvár

"Itt van az ősz, itt van újra "...lassan, de beköszönt.
Itt a lekvárfőzés ideje ismét, most a szilva kerül terítékre.

Kis adagokban főzőm, így többször játszhatom vele, több féle ízzel kombinálva, sosem unjuk meg.

Emlékszem a nagymamám még bográcsban főzte kint a kertben, jó sűrűre és egész télen volt lekvárunk.




Hozzávalók. 1kg szilva
                     30 vagy 40 dkg barna nádcukor
                       6 kisebb darab fahéj
                       3 teáskanál őrölt fahéj
                       3 csík citrom héj
                       2 evőkanál citromlé
                       1 vanília rúd vagy 1 csomag vanilliáscukor
és ha van otthon egy kis rummal is meg lehet szédíteni, mennyei lesz !




Elkészítése:

A megmosott és kimagvazott érett szilvákat 4 darabra vágom, cukrozom és ízesítem, majd miután már kezd sűrűsödni állandó kevergetés közben készrefőzöm, ami attól függ, ki milyen sűrűre szeretné, ez lehet 1 óra vagy akár több is.

Tisztára mosott , szárított üvegbe töltöm, ( pici szalicillel meghintem a tetejét és az üvegfedelét is , majd celofánt teszek rá, mielőtt lezárom ) ami egy kg esetén 1 nagyobb üveg lesz és marad egy kicsi azonnali fogyasztásra is.
Száraz dunsztba teszem 24 h-ra.

Jó étvágyat kívánok!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése