Összes oldalmegjelenítés

2012. március 22., csütörtök

Farsangi Fánk

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 tojássárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
6 dkg kristálycukor
6 dkg margarin
1 csipetnyi só
½ dl rum
1 citrom héja reszelve
1 csomag vaníliás cukor
olaj a sütéshez
és lekvár a fánk közepére

 

 

Elkészítés:

 

Nagy figyelmet igényel, mint a kelt tészták általában.

A margarin és a tej legyen mindig langyos amikor dolgozunk vele, mert nem szabad leforrázni és a hideg sem használ a tésztánknak, a helység amiben dolgozunk szintén legyen langyos és huzatmentes.

 

A kellemes hőmérsékletű cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, és a többi anyaggal együtt összedolgozzuk, hólyagosra, kb. 10-15 percig dagasztjuk,
akkor jó , ha már cuppog , levegősödik a tésztánk, célszerű robotgéppel dolgozni, igen fárasztó kézzel elérni a kívánt eredményt, de nem lehetetlen ma én is ezt tettem. A tésztájába rumot, citromhéjat, vaníliás cukrot is teszünk.

45 percig kelesztjük meleg helyen, majd kelesztés után
3 cm vastagra nyújtjuk, és egy fánkszaggatóval ( ennek hiányában egy csésze segítségével , amit mindig belisztezünk ) szaggatjuk.
Utókelesztjük (10-15 perc). Közepébe mélyedést nyomunk, és olajban sütjük úgy, hogy a mélyedés lefele legyen a fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül sütjük tovább.
Figyeljünk az olajhőmérsékletére is, a túl forró olajban nem sül át a tészta, így érdemes egy próbafánkot sütni először, majd amikor már forró az olaj vegyük le a lángot kisebbre, hogy egyenletesen süljön a szép szalagos fánkunk!
Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése