Összes oldalmegjelenítés

2012. március 3., szombat

Marlenka

az én változatom :


Hozzávalók.

10 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál méz
25 dkg barnacukor
1 kiskanál ecet
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál mogyoróaroma
2 egész tojás
60dkg simaliszt
3 evőkanál kakaó
6 kanálnyi darált dió


A krémhez:


25 dkg margarin
1 doboz sűrített tej
1/2 dl konyak vagy kevés aroma ennyi vízben higítva







Elkészítése:

A vajat
mézet
és a cukrot egy edényben összekeverem, amit felteszek a tűzhelyre és állandó keverés mellet addig főzöm amíg a cukor el nem olvad.
Ezután félrehúzom és hagyom kicsit hűlni.

Közben felverek 2 egésztojást egy villával, majd a már langyos maszához keverem.

Egy csészébe teszek egy evőkanál szódabikarbónát és hozzáadom a kevéske ecetet, ami vigyázat , mert azonnal pezsegni kezd, ezt is a többihez keverem, majd végül a lisztet is beleszitálom.

Tepsink méretétől függ, hogy hány rétegűre szeretnénk és annyi cipót formálunk belőle, én most minden 2. lapba tettem kakaót is így színesebb lett, de elhagyható !
Nekem már a 6. lapnál elfogyott a krém így ennyi rétegű lett most csak, de elég ennyi is, mert elég laktató.

A cipókat egyenként  nylonfóliába csomagolva egy órát meleg helyen pihentetjük,
( közeben el tudjuk készíteni a krémet ...)
majd vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehet és egy tepsi hátoldalán sütjük meg, amit előtte mindig gondosan kivajazunk, hogy le tudjuk könnyedén csúsztatni róla.

Vigyázzunk nagyon gyorsan kb 4 perc alatt megsül egy réteg!!!!

Krém.
A sűrített tejet egy edényben addig melegítjük, kevergetjük amíg kicsit megbarnul, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint , és a konyakot, valamint az ízesítő anyagokat, ami lehet darált dió, kakaó, mogyoró.

Ezzel megkenjük a lapokat és a tetejét kakaóval kevert daráltdiós cukorral szórjuk meg!
Egy napot pihentetni kell, mert csak akkorra puhul meg!!!

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése