Összes oldalmegjelenítés

2011. május 8., vasárnap

Spárga leves

Étkezésre főleg fiatal hajtásait használjuk. A spárga az egyik leghasznosabb növényünk, melyet ajánlatos inkább nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy főzéssel károsítsuk gyógyító erejét. A nyers lé vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

Gyógyhatása:
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz.


Spárga leves 

Hozzávalók:

egy csomag spárga
1 Knorr leveskocka
1 fej vörös vagy fehér hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olíva olaj
1/2 szerecsendió reszelve
kevés bazsalikom
pici őrölt bors , só
2 e.kanál liszt
2 dl tejszín ( ennek hiányában tejföl )
és aki színesebben szereti kicsi piros paprikával fűszerezheti,

Elkészítése: 

Az olajon megpároljuk az apróra vágott ( vagy reszelt ) vöröshagymát , majd a fokhagymát is beletesszük, de mivel az hamar odaéghet gyakran kevergetjük.
Megszórjuk liszttel és amikor már van egy kis színe felengedjük pici vízzel és beletesszük a spárgát....lehet először kicsit párolni a hagymát a spárgával és csak utána a liszt és a víz, én így szoktam , de az előbbi az egyszerűbb.
Fűszerezés következik, amiből nem maradhat el a frissen reszelt szerecsendió , 
majd rövid forralás után adjuk hozzá a tejszínt.
Tejföllel később is lehet dúsítani és aki  a krémlevest szereti annak turmixolnia is kell, de darabosan is nagyon finom.






Desszertnek epres-vanilliás rétest tálaltam hozzá.




Jó étvágyat Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése