Összes oldalmegjelenítés

2011. május 18., szerda

Tea Vörös és fekete

Szép napot kívánok!


Beszéljünk a teáról ismét, most az egyik  kedvencem a  vörös teát járjuk körbe.


A Dél-Afrikából származó Vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) 
hajtásaiból készült tea kedvező élettani hatásai és finom íze miatt is bizonyult a modern életmód kitűnő kiegészítőjének . Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkít, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nemcsak hagyományosan forró italként, hanem jeges hűsítőként is kitűnő ízű és jótékony hatású.



Gyógyhatás 
 
 

A tea egészségre gyakorolt pozitív hatásai: 
Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, és rendkívül gazdag szabadgyököket megkötő antioxidáns anyagokban. Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör. A pattanásos bőr kezelésére hatékony készítmény. A teát külsőleg is szokták alkalmazni, számos bőrápoló termékben megtalálható. Dél-Afrikai kórházakban bevett gyakorlat bőrallergiás gyerekek rooibos-fürdős kezelése. Gyomoridegesség és fejfájás enyhítésére ugyancsak javallott. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően alkalmas a prosztatagyulladás okozta bántalmak kezelésére. A rooibos lassítja vagy bizonyos esetekben meg is állítja a sejtek káros elváltozását, így nagy szerepe lehet több rákfajta megelőzésében. 


egy kis mézzel édesíthető



Fekete Tea

 Pozitív hatásai: 



·      Szellemi éberség fenntartása
·       Idősebbeknél megelőzi a szédülést felálláskor
·       Érelmeszesedés kockázatának csökkentésére.
·       Csökkenti a szívroham kockázatát.
·       Vesekő kockázatának csökkentésére.
·       Parkinson-kór kockázatának csökkentése.
·       Csökkenti a petefészekrák kockázatát. 
        Előmozdítja a súlyvesztés is.


Meg kell említenünk káros hatásait is, bár itt is igaz , hogy mindent mértékkel fogyasztva 
nem kell tartani tőle, de akinek már meglévő betegsége van inkább az előző teát javaslom.





A koffein érösszehúzó hatású, emiatt akadályozza az emésztést. A koffeintartalmú italok több sav termelésére késztetik a gyomrot, ezzel súlyosbítják a fekélyeket, a gyomorégést és a többi gyomorproblémát. Az érösszehúzódás eredménye a vérnyomás-emelkedés is, amely önmagában is megterheli a szívet, a koffein hatásának elmúltával azonban a vérnyomás lecsökken, ez az ingadozás pedig tovább károsítja a szív- és érrendszert.



Ha igazán kellemes aromájú teára vágyunk,  érdemes ügyelnünk néhány fontos tényezőre:
  • A klóros víz tönkreteheti a tea aromáját, ezért ha tehetjük, alkalmazzunk szűrt- vagy forrásvizet.
  •  Készítéséhez porcelánkanna vagy csésze a legideálisabb. Használat előtt forró vízzel öblítsük ki, hogy a beleöntött tea ne hűljön ki azonnal. Olyan edényt válasszunk, amelynek jól záródó fedele van.
  •  A leveleket ne főzzük, hanem forrázzuk! A zöld teát csak 1-3 percig, a feketét 3-5 percig hagyjuk ázni.
  • Lehetőleg ne érintkezzen fémmel, mert károsodhat az aromája.
  • A fekete teát forrásponton lévő (100 °C -os) vízzel öntsük le, a zöld teához azonban 80-85 °C -os is elegendő.
Legyen szép a napod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése